Eten en Drinken Sterke Drank
Wat is Aquavit?
Aquavit is een sterkedrank die hoofdzakelijk wordt geproduceerd in Scandinavië en Duitsland. In Canada en de U.S.A. wordt ook op kleine schaal aquavit gemaakt. De basis van aquavit zijn granen of aardappels die dubbel gedistilleerd worden en waar karwijzaad (kummel) wordt toegevoegd. Daarnaast kunnen er andere soorten kruiden worden toegevoegd om de smaak te verrijken zoals dille, koriander of venkel. De kleur van Aquavit is meestal goudgeel. Maar er is ook kleurloze Aquavit. Het alocoholpercentage bedraagt ten minste 37,5 %.
Aquavit wordt ijskoud en puur gedronken uit een borrelglas dat in een keer moet worden leeggedronken. Dat is ook de reden dat het vaak in het vriesvak wordt bewaard. In Scandinavië wordt Aquavit vaak op feestdagen gedronken zoals kerstmis (Denemarken), Midzomer (Noorwegen) en Kräftskivor/kräftfester de kreeftfesten (Zweden). Bij Aquavit wordt vaak vis (vooral haring), krab en rivierkreeft (Zweden) gegegeten.
- Aalborg Akvavit (Denemarken)
- Aquavit 1 (Noorwegen)
- Aquavitus Aquavit (Canada)
- Bergens Aquavit 1818 (Noorwegen)
- Bommerlunder Aquavit (Duitsland)
- Bornholmer Akvavit (Denemarken)
- Brøndums Akvavit (Denemarken)
- Gammal Norlands Akvavit (Zweden)
- Gammel Opland (Noorwegen)
- Harald Jensen (Denemarken)
- Havið (Faeroer)
- Kieler Sprotte Aquavit (Duitsland)
- Krogstad Aquavit (U.S.A.)
- Läckö Slottsaquavit (Zweden)
- Linie Akvavitt (Noorwegen)
- Malmö Akvavit (Zweden)
- Malteserkreuz Aquavit (Duistland)
- Svensk Akvavit 1755 (Zweden)
- Throndhjems Akvavitt (Noorwegen)
De meest speciale aquavit ter wereld is Linie Aquavit die 19 weken in eikenhouten sherry vaten in schepen over de Evenaar wordt vervoerd ...
lees verder »
In Letland wordt een soort likeur gedronken die ook gemaakt wordt op basis van karweizaad en zijn oorsprong vindt in aquavit.
_________________________________________________________________________________