Hoe werkt geld lenen?
Geld lenen doe je wanneer je een grote uitgave wilt doen waarvoor je niet (genoeg) hebt gespaard. Denk aan een verbouwing van de badkamer en het kopen van een auto. Maar ook wanneer je wat extra financiële ruimte wilt, kun je een lening afsluiten. Wel moet je altijd goed nadenken over of er geen andere mogelijkheden zijn om bepaalde zaken te financieren, want geld lenen kost geld. Bereken ook altijd hoeveel je maandelijks kunt missen, zodat je niet een lange periode krom moet liggen om de lening terug te betalen.
Aanvragen lening
Geld lenen begint bij het opvragen van verschillende offertes. Dit doe je het makkelijkst online op een vergelijkingssite. Je kunt ook bij je eigen bank informeren naar de mogelijkheden. Of en hoeveel geld je kunt lenen, hangt af van een aantal factoren:
- Je moet een vast inkomen hebben, zoals een arbeidsinkomen. In bepaalde gevallen zal de kredietverstrekker ook een lening verstrekken wanneer je een uitkering hebt. Maar omdat een uitkering niet altijd een vast inkomen is, kan een kredietverstrekker een
- Heb je een koop- of huurwoning? De kredietverstrekker wil weten hoe je woonsituatie is omdat dit een deel van de maandelijkse uitgaven bepaalt. Heb je een hypotheek afgesloten, dan heeft dit invloed op het leenbedrag.
- Heb je andere leningen die je moet afbetalen? Bijvoorbeeld een studieschuld die je nog aan het aflossen bent, of een andere lening die je eerder hebt afgesloten
Op basis van de aanvraag zal de kredietverstrekker je een offerte sturen. Deze onderteken je en stuur je terug met een kopie van een recent bankafschrift, een legitimatiebewijs en een recente loonstrook of bewijs van inkomen. Op basis hiervan zal de kredietverstrekker de aanvraag goed- of afkeuren.
De beoordeling: wel of geen BKR-registratie
De afhandeling van een leningaanvraag duurt meest een aantal werkdagen. Bij de beoordeling van je aanvraag zal de geldverstrekker checken of je een registratie hebt bij Bureau Krediet Registratie. Dit is het geval wanneer je al een lening hebt lopen. Een BKR-notering betekent niet per definitie dat je geen nieuwe lening kunt afsluiten. Als je een bestaande lening gewoon netjes aan het aflossen bent, kan een kredietverstrekker ook een nieuwe lening verstrekken. Het kan wel dat er dan extra voorwaarden worden gesteld, of er een lager krediet wordt toegekend. Kredietverstrekkers bieden verder vaak de mogelijkheid om bestaande leningen over te sluiten. De geldverstrekker lost dan de oude leningen af en voegt alles samen in één nieuwe lening. Dit is overzichtelijk en het kan zijn dat de rente bij de nieuwe geldverstrekker lager is.
Welke soorten leningen zijn er?
De twee bekendste vormen van consumptief krediet zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.
Doorlopen krediet
Een doorlopend krediet is een vast bedrag dat je niet in een keer hoeft op te nemen en flexibel kunt aflossen. Elke maand los je een deel af en betaal je rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen tot de kredietlimiet is bereikt. De rente die je betaalt bij deze lening is variabel en kan tijdens de loopduur dus stijgen, maar ook dalen. Een doorlopend krediet is vooral handig wanneer je wat meer financiële ruimte wilt. Je kunt het gedeelte dat je hebt afgelost opnieuw opnemen en dat vraagt discipline, want het duurt langer voor de lening is afbetaald wanneer afgeloste bedragen opnieuw worden opgenomen.
Persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening heb je het gehele bedrag direct tot je beschikking. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt kopen of het huis wilt verbouwen. Elke maand los je een vast bedrag plus rente af. De looptijd en de rente van de lening zijn vooraf vastgelegd. Bedragen die zijn afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Ook kun je tussentijds niet altijd extra aflossen op de lening zonder een boete te moeten betalen. Wanneer je de lening gebruikt voor een
verbouwing aan het huis, dan mogen de rente en financieringskosten tot zes maanden na het afsluiten worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.
Zoekwoorden: Geld Lenen Advies Informatie Uitleg
_________________________________________________________________________________