Argentijnse Wijn
Wijnen uit Zuid-Amerika
Geschiedenis van de Argentijnse wijn
Het onstaan van de productie van wijn in Argentinië loopt parallel met de het koloniale verleden. Rond 1550 bijna tegelijkertijd met de verovering van Zuid-Amerika door de Portugezen en Spanjaarden, werden de eerste druivenstokken geplant. Italiaanse, Franse en Spaanse immigranten ontwikkelden in de eeuwen die hierop volgden de huidige wijnplantages. Tegenwoordig is Argentinië het grootste wijnpoducerende land in Latijns-Amerika. De ruim een kwart miljoen hectare wijnplantages brengen een grote verscheidenheid aan rode en witte wijnen voort. Daarnaast worden grote hoeveelheiden druivenconcentraat voor industriële toepassingen geproduceerd.
Wijngebieden in Argentinië
In het westen van het land zijn de wijnplantages te vinden aan de voet van de Andes. Het belangrijkste wijnbouwgebied is de streek rond de stad Mendoza. Ongeveer 70 procent van alle Argentijnse wijn komt hier vandaan. De belangrijkste reden is een perfect klimaat voor wijnproductie: een gemiddelde jaartemperatuur van 15 graden Celsius, een vruchtbare bodem en een irrigatiesysteem dat al 400 jaar oud is maar nog perfect functioneert, zorgen ervoor dit gebied wijnen oplevert van een hoge kwaliteit.
Argentijnse Wijnsoorten
Rode Argentijnse Wijn
Voor de rode wijn uit Argentinië wordt vooral de Malbec druif gebruikt. Deze druivensoort is afkomstig uit zuid-west Frankrijk. Waar deze hoodzakelijk in de Cahors wordt gebruikt. De Malbec zorgt voor dieprode, vrij robuste en fruitige wijnen waarom de Argentijnse wijnindustrie bekend staat.
Witte Argentijnse Wijn
Voor de prductie van witte wijn wordt vooral gebruikt gemaakt van meerdere druivensoorten. De meest gebruikte zijn:
- Chardonnay
- Moscatel de Alejandria
- Pedro Ximìnez
- Torrontes
Zoek en Vind Alles Disclaimer